Ježíš po svém zmrtvýchvstání ráno první den v týdnu se zjevil nejdříve Marii Magdalské, z které kdysi vyhnal sedm zlých duchů. Ona šla a oznámila to těm, kdo bývali s ním, ale teď truchlili a plakali. Ti, když slyšeli, že on žije a že ho viděla, tomu nevěřili. Potom se v jiné podobě zjevil dvěma z nich na cestě, když šli na venkov. Ti se vrátili a oznámili to ostatním, ale ani jim nevěřili. Konečně ze zjevil i jedenácti (apoštolům), když byli právě u stolu, a káral je pro jejich nevěru a tvrdost srdce, že nevěřili těm, kteří ho spatřili vzkříšeného. A řekl jim: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu!“


Mk 16,9-15

Drazí bratři a sestry,
dnes se společně zamyslíme nad textem z Markova evangelia.

Tento text nás zavede do období po Ježíšově smrti a vzkříšení. Dva z Ježíšových učedníků, Marie Magdaléna a Janova matka Maria, přicházejí k Ježíšovu hrobu a nacházejí ho prázdný. Následně se jim zjevuje sám vzkříšený Ježíš a dává jim poselství, aby šly a sdělily jeho učedníkům, že se vzkřísil z mrtvých.

Tento text nám ukazuje, jak důležité je sdílet radostné zprávy o Ježíši Kristu a jeho vzkříšení. Marie Magdaléna a Maria nezůstaly jen u prázdného hrobu, ale šly a sdělily tuto zprávu ostatním. Ježíšovo vzkříšení bylo neuvěřitelným zázrakem a znamenalo konec smrti a hříchu pro všechny, kteří uvěřili v něj a jeho poselství.

Ježíš také vysílá své učedníky, aby šli a hlásali evangelium všemu stvoření. Tento úkol nebyl dán jen tehdy, ale platí i dnes pro nás všechny, kteří jsme věřícími v Krista. Je naším posláním šířit Boží slovo a zvěstovat o Kristově vzkříšení všem, kdo ho ještě neznají.

Tento text nás vyzývá k tomu, abychom nezůstávali jen u prázdného hrobu, ale abychom šli a šířili radostné poselství o Ježíšově vzkříšení. Bůh nás vybaví vším, co potřebujeme, abychom mohli naplnit naše poslání a šířit jeho slovo do celého světa.

Amen.