Ježíš řekl židům: „Amen, amen, pravím vám: Kdo zachovává mé slovo, neuvidí smrt navěky!“ Židé mu řekli: „Teď už jsme si jisti, že jsi posedlý zlým duchem. Umřel Abrahám, stejně i proroci a ty tvrdíš: `Kdo zachovává mé slovo, nezakusí smrt navěky!'Jsi ty snad větší než náš otec Abrahám? On umřel, stejně i proroci umřeli. Co ze sebe děláš?“ Ježíš odpověděl: „Kdybych oslavoval sám sebe, moje slova by nic neznamenala. Je to můj Otec, který mě oslavuje, o kterém vy říkáte: `Je to náš Bůh!' Vy jste ho nepoznali, já však ho znám; a kdybych řekl, že ho neznám, byl bych lhář stejně jako vy. Ale znám ho a zachovávám jeho slovo. Váš otec Abrahám zajásal, že uvidí můj den. Uviděl ho a zaradoval se.“ Židé mu namítli: „Není ti ještě ani padesát let a viděl jsi Abraháma!“ Ježíš jim odpověděl: „Amen, amen, pravím vám: Dříve než byl Abrahám, já jsem.“ Tu popadli kameny, aby po něm hodili. Ježíš se však skryl a vyšel z chrámu.

 

Jan 8,51-59

Ježíš hovoří k židovským vůdcům a říká jim, že pokud někdo zachovává jeho slovo, nikdy neuvidí smrt. To vyvolalo nevraživou reakci vůdců, kteří ho obvinili z toho, že má démona a zesměšňovali ho.

Ježíš pak v odpověď na to řekl, že ještě předtím, než Abrahám existoval, byl on sám a že Abraham se raduje, že uviděl jeho den. Tímto Ježíš jasně ukazuje, že on je Boží Syn a že existoval dříve než Abrahám.

Ježíš přináší novou vizi vztahu s Bohem. Místo toho, aby se spoléhali na zákon a tradice, Ježíš nabízí osobní vztah s Bohem, když zachováváme jeho slovo. To je nový způsob, jak se lidé mohou dostat k věčnému životu.

Ježíšův nárok na Boží synovství byl pro Židy velmi kontroverzní. Avšak pro křesťany je to základní dogma víry. Pokud věříme v Ježíše Krista a následujeme jeho slovo, můžeme být jistí, že následujeme cestu k věčnému životu.

Tento biblický úryvek nás vyzývá, abychom zachovávali Ježíšovo slovo a následovali ho. To znamená, že se musíme vzdát našich vlastních cest a způsobů myšlení, abychom následovali Ježíše. Pokud to uděláme, získáme věčný život a uspokojení v našem vztahu s Bohem.

Nechť nás toto slovo povzbudí k tomu, abychom zachovávali Ježíšovo slovo a následovali ho. A nechť nám dá odvahu a sílu, abychom se vzdali našich vlastních způsobů myšlení a spoléhali se na Ježíše jako na náš jediný zdroj věčného života. Amen.