Ježíš řekl židům, kteří v něho uvěřili: „Když vytrváte v mém slovu, budete opravdu mými učedníky. Poznáte pravdu, a pravda vás osvobodí.“ Namítli mu: „Jsme potomci Abrahámovi a nikdy jsme nikomu neotročili. Jak ty můžeš říci: `Stanete se svobodnými'?“ Ježíš jim odpověděl: „Amen, amen, pravím vám: Každý, kdo páchá hřích, je otrokem hříchu. Otrok nezůstává v domě navždy, syn zůstává navždy. Když vás Syn osvobodí, budete skutečně svobodní. Vím, že jste potomci Abrahámovi, ale ukládáte mi o život, protože mé slovo se u vás neuchytí. Já mluvím, co jsem viděl u svého Otce, a vy děláte, co jste slyšeli od vašeho otce.“ Řekli mu na to: „Náš otec je Abrahám.“ Ježíš jim řekl: „Kdybyste byli děti Abrahámovy, konali byste skutky jako Abrahám. Nyní však mě chcete zabít – toho, kdo vám mluvil pravdu, kterou slyšel od Boha. Tak Abrahám nejednal. Vy konáte skutky vašeho otce.“ Odpověděli mu: „My jsme se nenarodili ze smilstva, máme jednoho Otce, Boha.“ Ježíš jim řekl: „Kdyby byl vaším otcem Bůh, milovali byste mě, vždyť já jsem vyšel od Boha a od něho přicházím. Nepřišel jsem totiž sám od sebe, ale on mě poslal.“


Jan 8,31-42

V tomto biblickém úryvku Ježíš mluví k těm, kteří v něho uvěřili, a vyzývá je, aby zůstali v jeho slově. Říká jim, že pravda je to, co osvobozuje, a že jeho slova jsou pravda. Ježíš také říká, že pokud někdo zůstane v jeho slově, bude skutečně jeho učedníkem a pozná pravdu.

Když se Židé dozvěděli o Ježíšových slovech, začali se hádat s ním a tvrdit, že on není Boží Syn. Ale Ježíš odpověděl, že to, co říká, pochází od Otce a že on je poslán, aby konal jeho vůli.

Text nám ukazuje důležitost zůstat v Ježíšově slově a uvěřit v něj jako v Syna Božího. To znamená, že musíme nejen naslouchat jeho slovům, ale také jednat podle nich a žít podle jeho učení. Pokud to uděláme, budeme skutečně jeho učedníky a poznáme pravdu.

Ale co je tato pravda, o které mluví Ježíš? Pravda spočívá v tom, že Ježíš je Syn Boží, který byl poslán, aby nás spasit. Jeho slova a jeho skutky nám ukazují, jaký je Bůh a jak můžeme být s ním vztah.

Ježíš byl poslán, aby konal vůli Otce. To nás vyzývá k tomu, abychom se také snažili žít v souladu s Boží vůlí a konali to, co nám Bůh přikazuje.

Nechť nás tento biblický úryvek povzbudí k tomu, abychom zůstali v Ježíšově slově, věřili v něj jako v Syna Božího a konali podle jeho učení. A také nechť nás přiměje k tomu, abychom se snažili žít v souladu s Boží vůlí a konali to, co nám Bůh přikazuje. Amen.