Židé brali kameny, aby Ježíše kamenovali. Ježíš jim na to řekl: „Ukázal jsem vám mnoho dobrých skutků od Otce. Pro který z nich mě chcete kamenovat?“ Židé mu odpověděli: „Pro dobrý skutek tě nechceme kamenovat, ale pro rouhání: ty jsi jen člověk, a děláš ze sebe Boha.“ Na to jim Ježíš řekl: „Ve vašem Zákoně je přece psáno: `Já jsem řekl: Jste bohové.' Jestliže nazval bohy ty, kterým se dostalo Božího slova – a Písmo nemůže být zrušeno – můžete vy říkat o tom, kterého Otec posvětil a poslal na svět, že se rouhá, protože jsem řekl: `Jsem Syn Boží'? Nekonám-li skutky svého Otce, nevěřte mi. Jestliže však je konám a nevěříte mně, věřte těm skutkům, abyste poznali a (konečně) pochopili, že Otec je ve mně a já v Otci.“ Znovu by se ho byli rádi zmocnili, ale on jim unikl. Zase odešel za Jordán na to místo, kde dříve křtíval Jan, a tam zůstal. Přišlo k němu mnoho lidí. Říkali: „Jan sice neudělal žádné znamení, ale všechno, co Jan řekl o něm, bylo pravda.“ A mnoho jich tam v něho uvěřilo.

Jan 10,31-42

V tomto úryvku se Ježíš setkává s Židy, kteří se ho ptají, zda je Kristus. On jim odpovídá, že jim již řekl, ale oni mu nevěřili. Také říká, že díla, která koná, jsou důkazem toho, že je poslán od Otce.

Židé na to reagují tím, že se ho snaží lapit a kamenují ho kvůli jeho slovům. Ale Ježíš se jim podaří uniknout a odejde na místo, kde se mu dostane další příležitosti ukázat, kým je.

V tomto úryvku se ukazuje, že Ježíšova identita byla pro Židy velmi kontroverzní. Oni ho vnímali pouze jako člověka, ale Ježíš jim ukazuje, že je více než jen obyčejný člověk. Je poslán od Otce a jeho díla to dokazují.

Podobně může být těžké pro nás dnes vnímat Ježíše jako více než jen historickou postavu. Je to někdo, kdo může být pro nás spása, kdo nám může dát smysl naší existence a nasměrovat nás k věčnému životu. Ježíš nás vyzývá, abychom mu věřili a následovali ho.

Jak to však můžeme udělat? Jak můžeme přijmout Ježíše jako svého Spasitele a Pána? Ježíšova odpověď na tuto otázku je jasná - skutky. Když žijeme podle jeho slov a konáme skutky, která nám přikázal, ukazujeme světu, že věříme v něj a že nás jeho slova a učení vedou k víře.

Nechme se tedy vést Ježíšovými slovy a jednejme podle nich. Tím ukážeme světu, že věříme v Ježíše jako v našeho Spasitele a Pána. A nezapomeňme, že když děláme jeho vůli, budeme mít vždy jeho přítomnost a pomoc na naší cestě víry.